Dan gaan we het met z’n allen weer doen …

Barbecueën

Wat heb je nodig:

  • Schone barbecue
  • Kolen of briketten
  • Aanmaakblokjes
  • Lucifers of gasaansteker
  • Vleestang
  • Mes en snijplank
  • Kwast om eventueel vlees mee in te smeren
  • Schort, ovenhandschoen of pannenlap

Oorsprong van het barbecueën

Over het ontstaan van de barbecue, althans het roosteren van vlees of vis op kolen (of briketten), gaan diverse verhalen de ronde. Natuurlijk staat de ontdekking van het vuur wel vast. In principe is barbecueën één van de meest oorspronkelijke wijzen van koken. Het eerste verhaal gaat over de Arawakanindianen, die vroeger op Puerto Rico, Hispanola en Cuba leefden. Het woord baracbicu betekent in hun taal ‘heilig vuurbed’. Het woord barabucoa zou weer ‘de stookplaats’ betekenen. Het tweede verhaal kent zijn oorsprong vanuit het Franse woordje Boucanier. De Taino indianen gebruikten het woord boucan voor een houten rooster waarop het vlees werd gerookt. Boucan staat ook voor ‘gerookt vlees’. Een indiaan die vlees roosterde werd een boucanier genoemd. Laten we de waarheid maar een beetje in het midden houden. Wel is bekend dat de indianen van Amerika ook al fan waren van de barbecue. Ze regen zalm aan Cedar houten stokken en roosterden deze op vuur.

Gezellig samenzijn

In de 19e eeuw was het barbecueën vooral geliefd in het Amerikaanse zuiden. Omdat hier voornamelijk varkens werden gehouden, was varkensvlees het belangrijkste vlees op de barbecue. Daarbij werden gerechten als maïsbrood gegeten. De barbecue werd steeds vaker ingezet voor grote bijeenkomsten zoals kerkelijke feesten of een buurt picknick. In Amerika is barbecueën nog steeds extreem populair. Iedere staat of stad heeft zo z’n eigen barbecue specialiteiten. Maar ook in andere landen kennen ze de barbecue. In Nederland zijn we er ook al jarenlang dol op. Daarbij kan en mag alles. Populair zijn de hamburgers, speklapjes, kippenpootjes en saucijzen. Natuurlijk aangevuld met allerlei sauzen, stokbrood en de huzarensalade. Samen met het hele gezin, vrienden of familie. Een fijne traditie die waarschijnlijk nooit verloren zal gaan.

Extra tips:

  • Gebruik ecologische aanmaakblokjes. Deze zorgen voor een minder chemische smaak
  • Gooi nooit olie op het vuur
  • Houd een plantenspuit in de buurt waarmee je hoge vlammen eventueel kunt doven
  • Wees creatief. Ga eens aan de gang met oesters, zalm, ananas of gevulde halve paprika’s.

Reactie achterlaten