Lekker en gezond

Een salade maak je tegenwoordig in een weckpot of oude jampot. Waarom? Het is makkelijk mee te nemen, supergezond en het blijft ook nog eens een paar dagen goed in de koelkast. Wel even schudden voor gebruik!

Een salade in een potje wordt op z’n Engels ook wel ‘salad in a masonjar’ genoemd. Mason jar is een verzamelnaam voor de bewaarpotten met een schroefdop. Vernoemd naar de uitvinder ervan, de Amerikaan John Landis Mason. Eenmaal gevuld met voedsel zijn de potten luchtdicht en een aantal dagen in de koelkast te bewaren. Een juist daarom zijn weckpotten (en ook oude jampotten) ideaal om te vullen met een zelfgemaakte salade.

Hoe werkt het?

De glazen pot wordt laag voor laag gevuld met ingrediënten. Belangrijk hierbij is dat je de juiste volgorde aanhoudt en alles goed aandrukt. Zo blijft de salade fris en knapperig. Begin met een laagje (zelfgemaakte) dressing, leg daar bovenop wat harde groenten zoals sperzieboontjes en worteltjes. Als derde laag kun je rijst, pasta of bonen toevoegen. Daarna volgen de eiwitten: vlees, vis of kaas en zachtere groenten of fruit. Vul tot slot de pot met de lichte (blad) groenten. Wanneer het lunchtijd is, schud je het potje om en kieper je de lekkere zelfgemaakte kant-en-klare salade op een bord.

Wat zijn goede ingrediënten?

De meeste ingrediënten zijn geschikt om een salade mee te maken. Denk aan bonen, groene groenten, noten, kaas, gedroogd fruit, rijst, pasta, tomaatjes en komkommer. De producten die zacht kunnen worden, zoals bijvoorbeeld kaas, croutons en nootjes, kun je het beste apart meenemen en toevoegen als je de salade gaat eten. Dit geldt ook voor vers fruit.

Eet smakelijk!

M2

Reactie achterlaten