Waarom komt hij uit Scheveningen?

We kennen ze vast nog wel en hebben ze vast wel eens op de radio of platenspeler gehoord. Die oude kinderliedjes, ze lijken nergens over te gaan.

Soms zit je na te denken over de tekst, maar jaren na dato nog altijd niet begrijpt waar het liedje over gaat. Of wat het kennen van bijvoorbeeld ‘de mosselman’ toevoegt aan de algemene ontwikkeling. Dat deze goede man in Scheveningen woont, is een ieder nu wel bekend.

‘Zeg ken jij de mosselman’ is een kinderliedje dat is gebaseerd op het Engelse kinderliedje ‘Do you know the Muffin Man?’ The Muffin Man woont op Dury Lane en de mosselman komt uit Scheveningen. Maar in Scheveningen komen helemaal geen mosselen in het wild voor. De Waddenzee is onze kweekvijver voor zaad van de mossel en de Oosterschelde is de opkweekbak. Een mossel is na ongeveer twee jaar een centimeter of zes groot en wordt dan geoogst.

De mens eet al heel lang mosselen, het was gratis eten. Rond de 15e eeuw legt men zich toe op de kweek ervan. Dat is het resultaat van overbevissing, ja, toen ook al. In 1825 wordt de wilde vangst aan banden gelegd. Dit heeft geleid tot de kweek zoals we die nu kennen.

Mosselen zijn er als de r in de maand zit, dus vanaf september tot en met april. Het is beter voor de mossel als deze in de zomer niet wordt getransporteerd, vanwege de warmte. In Yerseke is de enige mosselveiling ter wereld. En in 1956 start men met de ‘mosseldagen’. Maar waarom komt in het lied de mosselman uit Scheveningen, als het allemaal om Zeeland draait?

Hoe oud kan een mossel worden?

Het duurt gemiddeld twee jaar voordat een mossel geschikt is voor consumptie. Deze heeft dan een goed formaat en heeft voldoende vlees (vis). Een mossel in het wild kan wel 20 jaar worden. Andere schelpdieren soms wel 100 jaar.

Er worden in Nederland ook mosselen gekweekt in de zogenaamde hangcultuur. Dit is dezelfde manier als die op de traditionele manier wordt gekweekt alleen is de mossel jonger. Deze methode is afgekeken van de Fransen. Hierdoor is men in staat de mosselen soms al in mei of juni te eten. De Moules Bouchots uit de baai van Mont St. Michel zijn wellicht wel de lekkerste en beste mosselen ter wereld, volgens kenners van hangcultuurmosselen.

Mosselen op de barbecue

Stap voor stap voorbereiden:

  • Steek de barbecue aan en controleer de mosselen. Zet een ruime (oude) koekenpan of vorm van een dubbelgevouwen vel aluminiumfolie een bodem, met opstaande rand (pakketje)
  • Schenk wat olijfolie in de pan en verhit dit. Fruit een uitje met wat selderij in ongeveer 2 minuten en voeg groente toe. Schenk daarbij wat (witte) wijn en leg de mosselen op de groente
  • Bestrooi het geheel met peper en bak de mosselen 6-8 minuten, of tot alle schelpen openstaan en schep af en toe om
  • Serveer met kruidenboter. Eet smakelijk!

M2

Reactie achterlaten