Maak iets lekkers van afval-eten.

Elke Nederlander gooit jaarlijks zo’n vijftig kilo eten weg. De meeste mensen kijken naar de houdbaarheidsdata op de verpakking. En volgen altijd blindelings die data, terwijl veel producten nog te gebruiken zijn. Vooral zuivel gaat nog een week langer mee dan die datum aangeeft. Eieren hoef je ook niet gelijk weg te gooien. Wel moet je ze dan goed bakken of koken. Rundvlees kun je voor de malsheid en smaak beter wat langer laten liggen.

Hoe kun je controleren of producten nog te gebruiken zijn?

Meestal zegt de geur genoeg, ook aan de kleur kun je het zien. Je kunt je zintuigen gebruiken om te ruiken en te ijken of iets nog goed is. Je kunt een pak melk dat over de datum is en nog niet zuur ruikt en in de koelkast staat, nog best opdrinken.

Wat zijn houdbare producten?

Onder meer: bloem, honing, suiker, zout, thee, granen en yoghurt. Ja, ook yoghurt is een product dat veel langer meegaat dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aangeeft. Als je iedere dag het pak yoghurt om zou keren en even het pak zou schudden, dan kun je hem een maand langer bewaren. Het is gefermenteerde melk die met een bacterie de zure smaak krijgt.

Fermenteren lijkt een nieuwe eettrend

Oma wist gewoon al hoe je producten langer kon bewaren. Je had vroeger alleen kool in de winter en boontjes in de zomer. Die werden geweckt en in zout of zuur gedaan. Van een varken kon je bij wijze van spreken een heel jaar eten.

Minder eten weggooien doe je zo:

  • Koop niet te veel. Maak een boodschappenlijstje
  • Kook op maat. Gebruik een weegschaal of maatbeker
  • Bewaar boodschappen en restjes goed. Eten wat je over hebt, kun je het best bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast
  • Gebruik restjes eten creatief. Kook er iets lekkers mee!

Met restjes kun je heerlijke gerechten maken. Niet alleen met restjes, zelfs met schillen kun je prima koken. Soep maak je al van aspergeschillen. Maar wist je dat je ook lekker kunt koken met schillen van bijvoorbeeld aardappels, komkommers en bananen?

Van aardappelschillen (mits je ze wat dikker schilt en gewassen hebt) kun je prima chips bakken. En van komkommerschillen maak je een heerlijke dressing. Ook met (biologische) bananenschillen kun je culinair aan de slag. Er is een goede azijn van te maken, je kunt er vlees lekker mals in bakken of stoven. Of maak een curry met deze schillen. Dit gerecht heet ‘Kaya Tholi Thoran’. En wist je dat je je schoenen kunt poetsen met bananenschil, splinters kunt verwijderen of er een oppeppend gezichtsmasker van kunt maken?

M2

Reactie achterlaten