Wat is fermenteren?

Fermenteren is een eeuwenoude techniek om met behulp van bacteriën, schimmels en gisten voedingsmiddelen te maken, want die zorgen voor verandering van smaak, uiterlijk of geur van een product.

Denk aan zuurkool, yoghurt, kaas, bier en wijn. Tijdens het proces van fermenteren verandert de smaak. Witte kool, die door het inwerken van melkzuurbacteriën heerlijk pittig-zuur van smaak wordt en verandert in zuurkool. Ook zuurdesembrood ontstaat door een fermentatieproces van melkzuurbacteriën.

De goede bacteriën, die normaal gesproken bij pasteuriseren gedood worden, blijven leven en hebben mogelijk een gunstig effect op je darmflora en je weerstand. Fermenteren is niet alleen goed voor je spijsvertering, het zorgt ook voor een diepere, rijkere smaak met hoge voedingswaarden.

Wordt daardoor de koelkast overbodig?

Door het fermenteren van voedsel zou de koelkast overbodig kunnen raken, nu dit weer helemaal in opkomst is. Toch is dit effect nog niet wetenschappelijk bewezen.

De koelkast is en blijft onmisbaar in de keuken om ons voedsel in te bewaren en heerlijk fris te houden!

Reactie achterlaten