De oorsprong van high tea volgens de verhalen

Rond 1840 leefde er in Engeland een hertogin, Anna van Bedford genaamd. Ze kreeg tussen de lunch en het diner vaak trek en wilde op dat moment iets eten. Haar bedienden bedachten toen een oplossing en brachten haar wat hapjes en thee, zodat ze niet hoefde te wachten tot de avondmaaltijd. Het idee sloeg aan en steeds meer mensen volgden haar idee op. Het werd een ware trend in Engeland en allerlei rijke mensen besloten haar na te doen. Dit is volgens de verhalen de geschiedenis van het ontstaan van de high tea.

Maar … hoe zit het nu werkelijk?

De geschiedenis van de echte high tea is echter heel anders. Deze high tea is meer een echte maaltijd die zo rond de klok van 18.00 uur werd genuttigd. Bij deze high tea ging het niet zozeer om het thee drinken met iets lekkers erbij, maar was het een avondmaaltijd voor de arbeiders. Vaak bestond dit uit minder aantrekkelijke hapjes dan die wij op dit moment kennen. Zoals:

  • Witte bonen in tomatensaus op wittebrood
  • Worstjes
  • Verschillende soorten kaas
  • Eieren
  • Chips

Er bestaat een misvatting dat een high tea een luxueus middagritueel zou zijn. In de omgangstaal sprak men van ‘tea’ wanneer men het avondmaal bedoelde. Het is dus een synoniem voor ‘supper’ of ‘dinner’.

High tea zoals wij die kennen

Een Nederlandse high tea kent meestal drie gangen.

  • Eerste gang:   – sandwiches, vaak belegd met kaas of zalm en hartige hapjes
  • Tweede gang: – zoete hapjes zoals scones met jam en cream
  • Derde gang:   – koekjes, chocola en cake

Daarbij kun je kiezen uit verschillende soorten thee, die natuurlijk wordt geschonken uit een mooie theepot. Tegenwoordig wordt de complete high tea ook wel geserveerd op een etagère en kun je kiezen tussen koffie of thee.

Reactie achterlaten