Wat weten we over deze drank?

Het drinken van thee wordt steeds populairder. Waar je als theeliefhebber tot voor kort keuze had uit een paar theezakjes, zie je dat er steeds meer soorten thee bijkomen. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat Nederlanders zo’n 3,5 miljoen liter thee per dag drinken. Thee is na water de populairste drank in de wereld.

Thee had lange tijd een wat tuttig imago, maar dat is inmiddels wel anders. De opkomst van thee gaat vooral samen met de aandacht voor gezonde voeding. Het is een gezonde drank zonder calorieën. Bovendien is het een natuurlijk product en voldoet het aan de wensen van de huidige consument. Maar daarnaast combineert thee ook goed met spijzen, net als wijn, en kun je er goed mee koken.

Camellia Sinensis

Om bij het begin te beginnen: thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis, de officiële naam van de theestruik. Alleen wanneer het afkomstig is van deze struik noemen we het thee. Aftreksels gemaakt van kruiden, zoals bijvoorbeeld munt of rooibos, zijn officieel dan ook geen thee. Rooibosthee wordt namelijk gemaakt van de naaldjes van de rooibosstruik.

Na vier jaar eerste oogst

Als een theestruik éénmaal geplant is, duurt het minimaal vier jaar voordat er geoogst kan worden. Voor die tijd wordt de struik wel gesnoeid. Nar ongeveer zes maanden gebeurt dat voor het eerst. Daarna wordt de theestruik iedere vijf tot zes jaar volledig teruggesnoeid.

Verschillende klassen

Na het plukken van het blad van de struiken, begint de verwerking tot thee. Van één en hetzelfde blad kunnen maar liefst zes verschillende klassen thee gemaakt worden:

  • Witte thee
  • Gele thee
  • Groene thee
  • Zwarte thee
  • Oolong thee (Chinese thee) en
  • Post gefermenteerde thee (theeklasse met een andere bewerkingsmethode)

De manier waarop het theeblad bewerkt wordt, bepaalt tot welke klasse de thee behoort.

De aroma’s en smaken van thee worden onder andere bepaald door het type thee, het klimaat waar de thee groeit, de manier van snoeien en in welke grond de theestruik groeit. Maar ook de bereiding heeft invloed op de smaak. Denk hierbij aan het soort water en de temperatuur daarvan. Ook het aantal minuten dat je de thee laat trekken in de theepot heeft grote invloed op de smaak.

M2

Reactie achterlaten